Heroes of Might and Magic 3

Merhabalar,

size çok eski bir oyun olan Heroes of Might and Magic'den bahsetmek istiyorum...
iyinin ve kötünün savaşından, Melek ve Şeytan'ın savaşından...



Ben daha çocuktum evimize bilgisayar geldiğinde, abim arkadaşlarıyla birlikte bilgisayarın başına geçerdi sırayla herkes bilgisayarın başına geçerek birşeyler yaparlardı, bazen heyecan yaparlardı anlamazdım.. Zaman geçtikçe ben de oturabildim o koltuğa ve o zaman gördüm Heroes'u..

Şu an size o kadar komik ve basit gelebilecek bir grafik belki ama benim için o an inanılmaz birşeydi, şaşkın şaşkın bakmıştım ekrana...

Zaten şu an  Heroes bir klasik oldu ve bir sürü oyun çıkararak güzel bir seriye imza attı. Fakat bunlardan biri var ki gelmiş geçmiş en iyi Strateji oyunları listesine adını yazdırdı ve kolay kolay silineceğe benzemiyor;

Heroes of Might and Magic III

Turn based strategy denilen, sıra ile oynanan tıpkı bir Satranç gibi olan strateji oyunu ( oyunun menüsüne az olsa satranç taşları koymuşlar )

Oyun içerisinde fantastik, mitolojik filmlerden dizilerden gördüğünüz bütün karakterlere rastlamak mümkün;
zombi, sentör - insan başlı at yada at gövdeli insan (buna hala kesin karar getirilemedi galiba, neyse yarı at yarı insan olan sentör ) , küllerinden tekrar doğan phoneix, taşa çeviren medusa, gremlin, goblin, orc, cyclops, dragon,....

8 tane kale tipi var, her kalenin kendine has özellikleri ve 7 tane askeri var ve askerler upgrade edilebilir. ve her kalenin kendine uyumlu kumandanları var. Uyumlu diyorum çünkü kötü bir kumandanı iyi bir kalede kullanabilirsiniz ama her kumandan kendi kalesinin özelliklerine uyum göstermiş.

Askerler upgrade olunca isimleri değişir ve bazen yeni bir özellik eklenir.
Örneğin, Archer kendisine sıra geldiğinde rakibine 1 kere ok atar ama upgrade edilince Marksman olur ve sıra kendisine her geldiğinde 2 kere ok atar.
Kumandanlar savaş esnasında sadece büyü yapabilir ve kendi güçleri kadar askerlerine güç katar.
Ana harita üzerinde kaleler, kumandanlar (atlı asker şeklinde), yaratıklar, madenler bulunur, kumandanların belli bir yürüme sınırı vardır ( örneğin 13 adım, ama yetenek ve artifact ile bunu çoğaltmak mümkün ) yürüme sınırı bittikten sonra yapabilecek birşey kalmadıysa gün geçirme tuşuna basarak bir günü daha harcıyorsunuz ve sıra rakiplere geçiyor onlarda kendi sıralarını oynayıp sıra tekrar size geldiğinde 1 gün geçmiş oluyor ve bu şekilde günler haftalar aylar geçiyor.. Tabi siz bu sırada madenleri topluyor kalenizi geliştiriyorsunuz, asker topluyor ve güçleniyorsunuz..

Bu oyunda asker basmak öyle sınırsız değil, askerler kalelere sınırlı sayılarda ve haftanın ilk günü geliyor, onun için de askerleri çıkartacağınız binalarını inşa etmiş olmanız lazım. Kale menüsündeyken sol alt tarafta askerlerin resimleri ve altındaki sayıları görebilirsiniz, işte o sayılar hafta başında o askerden kaç tane geleceğini gösterir. Askerlerin en iyisinden çok az, en kötüsünden ise çok çok gelir.

Kumandanınızda 7 tane slot var, her birine farklı askerden istediğiniz kadar alabilirsiniz, yada aynı askerlerin sayılarını bölerek de yerleştirebilirsiniz.. Askerleri kalelerden ve harita üzerinde kendi binalarından alabileceğiniz gibi bir de kalesi olmayan yaratıklar var, eski oyunlar da yer almışama bu oyunda kendine herhangi bir kalede yer bulamamış yaratıklar; halfling, boar, mummy, sharpshooter, Azure Dragon gibi, onları da harita üzerinde binalarını görürseniz oradan alabilirsiniz.

Kumandanınız güçlü oldukça yaratıkların size bakış açısı değişecek, bazıları size katılarak gücünüze güç katmak isteyecek bazıları da gücünüzü yok etmek..
Savaşmak istediğiniz de dikkatli olmalısınız, bazı yaratıklar sizden korkup size katılmak isteyebilir bazıları korkar ama katılmak yerine "istersen savaşmayabiliriz" diyebilir, bazıları da sorgusuz sualsiz savaşa girer..
Savaştıkça experince kazanırsınız. Experince ve Artifact toplayarak kumandanınızı geliştirir ; attack, defence, spell power ve knowledge gücü kazanırsınız. Attack ve Defence güçleri doğrudan askerlerinize eklenir ve savaş içinde çok işinize yarayabilir. Spell Power büyü gücüdür ve kumandanınızın yapacağı büyülerin gücünü, süresini etkiler. Knowledge ise kumandanın mana gücüdür, ne kadar çok mana o kadar çok büyü..
Ayrıca kazandığınız Experince ile level atlar ve karşınıza çıkan iki yetenek seçeneğinden birini seçersiniz. Yetenekler sayesinde daha fazla büyü gücü, yürüme kapasitesi, görüş açısı,... gibi özellikler kazanırsınız.
Oyunda Moral ve Şans büyük faktör. Moral askerinize bir kez daha hareket etme şansı verir, Şans ise iki katı hasar vermesini sağlar.

Yaratıklar sabittir, nerdeyse orda kalır hareket etmez.. ama rakip kumandanlar öyle mi? Kalenizi savunmasız boş bıraktığınız an damlarlar ve alırlar kalenizi, içine 1-2 tane yaratık koyup çıkarlar sonra siz kalenizi fethetmek istediğinizde kendi kalenizin size fırlattığı oklar ile askerler yitip gider..
Madenlerinizi alırlar.. ve heryerdedirler..

Oyunun en güzel yönü aynı bilgisayarda 8 kişiye kadar oynama şansı var. Menüde multiplayer ve oradan Hot Seat moduna girerek oynayabilirsiniz. ister aynı takımda olun ister rakip takımlarda.. isterseniz map editoru açarak istediğiniz bir haritada aynı takımda yapabilirsiniz kendinizi, dilediğiniz gibi herşeyi ayarlayabilirsiniz..
Hot Seat dışında Multiplayerı hiç bir şekilde önermiyorum çünkü Hot Seat modunda aynı bilgisayardasınız arkadaşınız ne kadar uzun durursa dursun bir şekilde halledersiniz ( kafasına vurursun, hadi lan artık dersin, bi çay koyup gelirsin) ama multiplayer modunda sıra rakipde olunca bekle babam bekle! ( çay koymayı bırak git kek yap )
Sıra sana geliyor, kumandanı yürüt kaleyi geliştir 2 dk, sıra adama geliyor 15 dk ?!
O yüzden Hot Seat oynayacaksanız oynayın yoksa multiplayer hiç düşünmeyin..

Her kalenin, askerin, kumandanın kendine has bir özelliği var.
Örneğin;
Tower kalesi büyücü kaledir, 3 tane uzaktan atış yapan askeri vardır, favori kumandan "Solmyr", fazla yürüyemez ama Chain Lightning büyüsüne sahiptir..
Castle kalesi orta çağ askerlerinin kalesidir, savaşçıdır, moraller her zaman yüksektir, 2 tane atışçı vardır ve en önemlisi Arch Angel bu kalededir ki Arch Angel'in özelliği: ölen askerleri tekrar hayata döndürebilir..
Bu şekilde çoğu askerin, kalenin, kumandanın özelliğini göreceksiniz.
ve oyunda 2 tane kumandan tipi var, Might (kudretli) ve Magic (büyücü)
her kalenin might ve magic kumandanın farklı sınıf isimleri verilmiş,
Örneğin; Castle kalesinin might herosu "Knight", magic herosu ise "Cleric" sınıfı olarak adlandırılmış.

( Her kalenin menüsünde farklı bir müzik çalar, Rampart kalesinin müziği favorimdir)

Oyun içerisinde 3 iyi, 3 kötü, 2 tane de nötr kale var.
iyi kaleler ve askerleri;

Castle : Halberdier, Marksman, Royal Griffin, Crusader, Zealot, Champion ve Archangel
( Ortaçağ askerleri insanlar ve Melek )


Tower : Gremlin, Obsidian Gargoyle, Iron Golem, Arch Mage, Master Genie, Naga Queen ve Titan
( Büyülü varlıklar ve sihirbazlar )


Rampart : Centaur, Dwarf, Grand Elf, Silver Pegasus, Dendroid Soldier, Unicorn ve Gold Dragon
( Germen ve Greko-Romen mitolojisi )



Kötü kaleler ve askerleri;

Inferno : Imp, Magog, Cerberus, Demon, Pit Lord, Efreet Sultan ve Arch Devil
( Cehennem gibi bir kale ve Şeytan )


Dungeon : Troglodyte, Harpy, Evil Eye, Medusa, Minotaur, Manticore ve Black Dragon
( Yeraltı zindanları ve hazinesi ile Efsanevi Dragon )


Necropolis : Skeleton, Zombie, Wrait, Vampire Lord, Power Lich, Black Knight ve Ghost Dragon
( ölülerin bulunduğu bir hayalet kasaba )


Nötr kaleler ve askerleri;

Stronghold : Goblin, Wolf Raider, Orc, Ogre, Roc, Cyclops ve Ancient Behemont
( Barbarlar, çöller ve mağaralar )


Fortress : Gnoll, Lizardman, Dragon Fly, Basilisk, Mighty Gorgon, Wyvern Monarch ve Hydra
( Bataklık ve sürüngenler )



Oyunun asıl paketi; The Restoration of Erathia, bunun dışında iki paketi daha var;
Armageddon's Blade ve The Shadow of Death.
Yeni paketlerle birlikte Conflux kalesi ve birkaç artifact geliyor oyuna.
Yeni gelen Conflux kalesi Nötr kaleler grubuna giriyor,
Conflux : Pixie, Air , Water , Fire , Earth , Magic Elements ve Phoneix
( Elementler ve Anka kuşu )




Oyunu 3DO şirketi çıkarmıştı ama şimdilerde oyun Ubisoft'un elinde ve Ubisoft akıllıca hamleler yaparak oyunu tekrar gündeme getirdi. Bunlardan biri "Heroes III HD Edition" adından da anlaşılacağı gibi oyun üzerinde grafik geliştirmeleri yapılmış. Bir diğer hamle ise benim uzun süredir istediğim beklediğim ve hatta yapmayı bile düşündüğüm mobil uygulama.. 
Heroes 3 artık ipad ve tabletlerde oynanabilir..

Heroes of Might and Magic III Hd Edition indirmek için,

Steam: http://bit.ly/H3HD-steam
iOS (sadece tablet): http://bit.ly/H3HD-iOS
Android (sadece tablet): http://bit.ly/H3HD-Android

Bu arada oyunda hile kullanmak isterseniz kullandığınız sürüme göre yazacağınız hile kodları değişkenlik göstericektir. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder